LILI MAHNE: PODNEBNI MENI
Podnebne spremembe, globalno segrevaje – to so za običajne ljudi nepredstavljivi problemi, zdijo se preveč oddaljeni in tudi kaj imamo mi s tem. Tako največkrat razmišljamo. Dokler se ne soočimo z nepredstavljivo vročino, sušo, neobičajnim nalivom in dokler imamo kaj jesti – dokler je hrana na razpolago v najbližji trgovini in dokler še kaj zraste na domačem vrtu ali na njivi.
Tudi statistke o tem, kako se klima zelo spreminja, raje jemljemo kot teorijo zarote.
Posebej pa nas prizadene, če nam kdo predpisuje, da moramo zmanjšati porabo goriva, hrane in drugih dobrin, če imamo mi za vse to dovolj denarja. Vse skupaj na prvi pogled izgleda kot velik začarani krog.
Vse našteto bom pustila ob strani, za razmislek in presojo vsakega posebej. Opisala bom svojo izkušnjo, zakaj sem postala promotorka »podnebne hrane« in kaj to, gledano skozi moje oči, sploh je.
Že dlje časa pripravljam izdelke iz lokalne samooskrbe – to so majhni drobni prigrizki
po receptih kulinarične dediščine z uporabo surovin iz naše kmetije in dodatki divje
hrane in zelišč. Surovine iz naše kmetije so predvsem sadje in zelenjava ter žito in
orehi, pri pripravi prigrizkov pa rada uporabim tudi množico divje hrane in zelišč, ki jih
najdem po travnikih in v gozdu.
Velikokrat sem soočena z zahtevami in željami, da so prigrizki veganski, kar pomeni
brez mleka, jajc in mesa, ali pa da so brezglutenski, kar pomeni brez moke.
Podnebni meni: zelenjavni in sadni žepki, polnozrnati krekerji z orehi in zimski
portulak (vrtna zelenjava, ki je zelo bogata z omega 3 maščobami)
foto: Nataša Kebe
Vir: USTANOVA UMANOTERA - SLOVENSKA FUNDACIJA ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) ima naslednjo
definicijo:
Trajnostna prehrana je prehrana z manj vplivi na okolje, ki prispeva k prehrani in
rastlinski varnosti ter zdravemu življenju sedanjih in prihodnjih generacij.
Trajnostna prehrana ščiti in spoštuje biotsko raznovrstnost in ekosisteme, je
kulturno sprejemljiva, dostopna, ekonomsko pravična in cenovno dostopna; ima
dovolj hranil, je varna in zdrava; hkrati pa optimalno izkorišča naravne in
človeške vire.
Lili Mahne je na sejmu Turizem in prosti čas v sodelovanju s Turističnim društvom
Rakek predstavila podnebni meni, skupaj z gradivom društva Umanotera. Sodeluje tudi
v projektu Terapevtske fitokmetije, katerega namen je razvoj terapevtskih aktivnosti kot
podpore dejavnosti zdravstvenega varstva na kmetijah. Gre za poskusno izvedbo
inovativnih programov s področja zdravstvenega varstva za različne ranljive skupine,
kot so starejši, mladostniki s čustveno-vedenjskimi motnjami in invalidi. Splošen cilj
projekta je prispevati k diverzifikaciji dejavnosti na kmetijah in povečanje njihove
dodane vrednosti. Projekt je sofinanciran s strani Evropskega sklada za razvoj
podeželja.
foto: Nataša Kebe
Današnji
podnebni meni je:
Zelenjavni
žepki
Sadni žepki
Sveži listki
zimskega portulaka
Zeliščni čaj
Recept za sadne in zelenjavne žepke:
Vlečeno testo: 30 dkg moke (bela ali črna), 1čž soli, 2 žlici olja, 1 žlica jabolčnega kisa,
topla voda. Vse sestavine zamesimo v mehko testo, ki naj počiva čez noč. Testo
razvaljamo tako do 1/3 in na rahlo namažemo z oljem. Pustimo počivati 15 minut in
nato ga razvlečemo čim bolj na tanko. Razrežemo na trakove (približno 10 cm x 30
cm), damo na vsak trak ½ žlice nadeva in zavijemo trikotnike, ki jih na koncu na rahlo
premažemo z oljem. Pečemo približno 15-20 minut na 180 stopinj.
Zelenjavni nadev: na olju prepražimo malo čebule, nariban rumeni in rdeči korenček,
malo pora in česna. Posebej na drobno narežemo zelje ali pa tudi ohrovt, ki ga na hitro
blanširamo. Skuhamo rumeno lečo in proseno kašo. Nato pa vse sestavine zmešamo,
solimo in popramo.
Sadni nadev: na kokosovem maslu prepražimo jabolka, dodamo rozine, cimet, limonino
lupino,vanilin sladkor in skuhano proseno kašo. Lahko dodamo tudi slive, hruške,
kutine,….
Komentarji
Objavite komentar