FOTOBLOG: 40. OBLETNICA GOSTILNE PRI STANI

Objavljamo foto blog Gostilne in pizzerije pri Stani, ki je pretekli mesec praznovala okroglih 40 let. Začelo se je s Švaganovim Stanetom, ki je v šestdesetih letih kupil domačijo. Danes je gostilna svetleči kamenček v gastronomskem mozaiku Notranjske.



Fotografija iz leta 1966: Bife s prodajalno podjetja TGP Škocjan

Foto: arhiv Gostilna in pizzerija pri Stani


Domačijo Remžgar leta 1962 kupi Stane Rok, po domače Švaganov Stane. Leta 1966 podjetje TGP Škocjan v najem vzame del hiše in odpre Bife s prodajalno.



Šank po ponovnem odprtju leta 1983

Foto: arhiv Gostilna in pizzerija pri Stani


Med leti 1980 in 1983 je bila sedanja lastnica Gostilne in pizzerije Pri Stani, Cimermančič-Rok Stanka, zaposlena pri trgovskem podjetju Nanos na Rakeku. Po treh letih v pisarni je ugotovila, da želi biti v stiku z ljudmi, da je enolično delo v pisarni ne zanima. Tako se odloči, da 5.marca 1983, v domači hiši ponovno odpre leta 1979 zaprt bife pod imenom Bife pri Stani.



 Fotografija iz leta 1985: Stana za šankom

Foto: arhiv Gostilna in pizzerija pri Stani


Sprva so bili v ponudbi, poleg pijače, domači narezki in pa sedaj že legendarna sadna kupa. Prirejalo se je veliko vrtnih veselic s takratnimi znanimi imeni. Lokal je bil »stalnica« za petkove in sobotne večere, na katerih nisi smel manjkati. V tem obdobju je lokal dobil med domačini še vedno znani vzdevek ''bufet''.




Zunanjost Bifeja po letu 1990

Foto: arhiv Gostilna in pizzerija pri Stani


Leta 1990 se je Bife preimenoval v Okrepčevalnico pri Stani. K obstoječi ponudbi so bili dodani v naprej pripravljeni v tistem času popularni pizza, hot-dog in različni topli sendviči.




Dodatna jedilnica narejena leta 2005

Foto: KAJ 5 produkcija


Zaradi povečanega povpraševanja gostov je leta 2005 lokal bogatejši za dodatno jedilnico z notranjimi toaletnimi prostori, hkrati se obogati tudi jedilnik. Ime Okrepčevalnica pri Stani se spremeni v Gostilna in pizzerija Pri Stani.



 Svinjska pečenka s praženim krompirjem

Foto: KAJ 5 produkcija


Dodane jedi na prenovljenem jedilniku so domača pečenica z praženim zeljem, pečenka in pražen krompir, goveja juha ter domače enolončnice. Vse te jedi so danes pri Stani nepogrešljiva ponudba. S tem se je povečalo povpraševanje avtobusnih skupin, družinskih praznovanj in ostalih dogodkov z večjim številom gostov.


Skupni prostor v sosednji hiši, kjer oddajajo dva apartmaja in eno dvoposteljno sobo
Foto: KAJ 5 produkcija


V stavbi nasproti gostilne se je iz prostora, kjer je bila prej trgovina, uredila soba z namestitvami. Sprva se je oddajala kot stanovanje za tuje delavce, kasneje pa se jo je še dodatno uredilo. V letu 2015 so pričeli sodelovati z sosedi, ki so izgradili hišo s tremi apartmaji in dvema sobama. Priključili so se spletni strani za rezervacijo prenočitev Booking.com in posledično oblikovali spletno podobo gostilne.




 Nova poletna terasa odprta v letu 2018

Foto: KAJ 5 produkcija



Zunanjost gostilne obnovljena leta 2018
Foto: KAJ 5 produkcija


V letu 2018 se pridruži še mlajša generacija družine. Ob adaptaciji kuhinje se izpili in posodobi jedilnik skladno s trendi na trgu. Dvigne se nivo postrežbe, ki je zdaj primeren povpraševanju. Prenovi se fasada zgradbe ter delno tudi lokal. Poveča se letna terasa. Poleg tega se oblikuje nova spletna podoba in uvede spletna stran, facebook in instagram stran.



 PZA - parkirišče za avtodome

Foto: KAJ 5 produkcija


Leta 2019 so uredili Postajališče za avtodome ter povečali parkirne prostore pred gostilno. Sprejmejo lahko 4-6 avtodomov, parkirišče pa sprejme do 30 avtomobilov.




Enolončnica iz kolerabe (kaura)
Foto: KAJ 5 produkcija


Danes gostilna ponuja kar 130  sedišč, od tega 40 na poletnem vrtu. Njihov cilj je ohraniti tradicionalno kulinariko regije, zato ponudba temelji na jedeh s pridihom domačnosti. Verjamejo, da je njihov ključ do uspeha družinsko podjetje, v katerem so člani pripravljeni vlagati veliko truda, časa, denarja in samega sebe. Pozitivno zrejo v boljšo prihodnost in se trudijo na vsakem koraku dvigati kvaliteto ponudbe.

 

Vabljeni!



Komentarji

Priljubljene objave