KRISTINA KEBE: Obisk v ptičjem velemestu

Za orientacijo v prostoru uporabljamo ljudje zemljevide. Na njih so zarisane najpomembnejše informacije: politične meje držav, ceste in železnice, mesta in druga naselja. Gore, reke, jezera in gozdovi so predvsem za podlago, da se laže znajdemo.

Če bi na podoben način uporabljale zemljevide ptice, bi bili povsem drugačni. Na njih ne bi bilo političnih meja (ker za ptice niso pomembne), naselja in ceste bi bile narisane kot podlaga. Poudarek bi bil na območjih, kjer je na razpolago hrana, so zagotovljeni pogoji za gnezdenje različnih vrst. Prav tako bi bili označeni kraji, primerni za počitek.

S temi lisami bi bilo območje Slovenije povsem pokrito, le gostote bi bile različne. V mestih le za nekaj vrst, kot na primer golobe, vrabce in vrane, na kmetijskih površinah in v gozdovih bi se sloji že gostili, nekatera območja pa bi močno izstopala po primernosti za gnezdenje in zadrževanje ptic – zlasti tam, kjer so večje površine, pestri življenjski prostori in zgolj občasna človekova prisotnost. Takšnih oaz je zaradi širjenja človekove dejavnosti vedno manj in postajajo vse bolj pomembna za preživetje ptic. Med njimi zavzema pomembno mesto Cerkniško jezero – pravo ptičje velemesto!


Foto: Vekoslav Kebe


Nekatere vrste ptic se glede na letne čase selijo na velike razdalje, da se umaknejo dobi, ko primanjkuje hrane. Razdalje, ki jih morajo prepotovati, se merijo v tisočih kilometrov. Zato potrebujejo na tej poti območja, kjer se lahko odpočijejo in nahranijo, podobno kot mi, ko se na daljših poteh oddahnemo na avtocestnih počivališčih.  Tudi za te ptice je Cerkniško velemesto zelo primerna postaja za okrepitev pred nadaljnjim letom. Ptice selivke imajo globoko v dednih zasnovah vtisnjene smeri selitvenih poti in zelo izostren čut za orientacijo. Pomembno je, da na teh poteh ohranjamo njihova počivališča in ne gradimo ovir, ki jih težko premagajo, kot so na primer polja vetrnih elektrarn.


Črna štorklja.

Foto: Vekoslav Kebe


Obisk ptičjega velemesta nas utegne razočarati. Ob naključnem obisku je majhna verjetnost, da bi videli ogromne jate ptic. Ptičje velemesto je običajnemu obiskovalcu prikrito. Svoje zanimivosti razkriva le tistemu, ki jo je vreden: tisti, ki se je pripravljen potopiti v tišino in izostriti vsa čutila. Za opazovanje ptic je zelo pomemben sluh – saj se tudi ptice sporazumevajo in iščejo med seboj s petjem in poslušanjem. Lažje je ptice slišati kot videti! Zato je prepoznavanje ptic po petju zelo primeren način, da jih zaznamo. Pri tem si lahko pomagamo s katero od aplikacij na telefonu, saj nam po posnetem petju predlaga ime ptiča. Nujen pripomoček za opazovanje ptic je tudi daljnogled, saj nam omogoča, da se vsaj optično približamo plahi živali.



Opazovanje ptic na Cerkniškem jezeru za vse generacije.

Foto: Vekoslav Kebe


Na obisk ptičjega velemesta se lahko dobro pripravimo in ga večkrat obiščemo. Zahtevno nabiranje informacij po spletu in literaturi si lahko prihranimo z obiskom Ornitološke učilnice Cerkniško jezero. Na interaktivni tabli je predstavljenih 100 ptic Cerkniškega jezera. Če bomo katero izmed njih prepoznali po sliki, bomo lahko slišali, kako se oglaša, in izvedeli nekaj osnovnih značilnosti. Zelo primerno za spoznavanje pernatih sosedov, ki smo jih že opazovali, pa nismo vedeli njihovega imena.

Cerkniško jezero nudi pticam različne možnosti bivanja. Razkošnosti ponudbe sledi tudi razkošnost v številu vrst. Različne življenjske prostore (nihajoče jezero, trstičje, močvirni travniki, grmišča, gozd) in nekaj najbolj značilnih predstavnikov najlaže spoznamo pri multiviziji in razstavi v ornitološki učilnici.

 


Ornitološka učilnica. 

Foto: Vekoslav Kebe


Kogar bo zanimalo, zakaj je ravno na Cerkniškem jezeru toliko različnih življenjskih prostorov, zakaj se vodne razmere nenehno spreminjajo, kaj je ozadje skrivnostnega presihanja jezera, lahko poteši svojo radovednost v Muzeju Cerkniško jezero. Tu nam doživetje, v spremstvu vodnika interpretatorja, ponuja odlično izhodišče za nadaljnje spoznavanje tega  kraškega polja. Nazorna predstavitev naravne in kulturne dediščine vas bo spodbudila, da se zavemo, kako srečni smo, da živimo tukaj. Vsekakor pa ne želimo, da se zadovoljite s predstavitvijo. Jezero čim večkrat obiščite v živo, obzirno odstirajte njegove skrivnosti, čudite se in se veselite življenja!


Navadna postovka.

Foto: Vekoslav Kebe


Kakšno veselje, prav v tem trenutku mimo okna leti bela štorklja, ki gnezdi poleg Muzeja Cerkniško jezero! Neprecenljivo! Pravijo, da štorklja gnezdi pri dobrih ljudeh, tako si je z razlogom izbrala prav našo vas, kjer smo jo vsi vaščani Dolenjega Jezera zelo veseli in vsako leto komaj čakamo, da se vrne. Tudi letos je tako, gnezdo je polno in nadejamo se, da bo gnezditev uspešna kot lansko leto, ko so iz gnezda poleteli štirje mladiči.


Štorklji na Dolenjem Jezeru.

Foto: Vekoslav Kebe


S tem znanjem bo laže spoznavati ptiče, a se navadno še vseeno izkaže, da je to premalo za zahtevnejše opazovalce. Za takšne so primerne ornitološke delavnice in vodeni izleti.

Zato vas vabimo, da se nam pridružite na ornitoloških sprehodih, kjer bomo v družbi izkušenega ornitologa delili navdušenje nad naravo, spoznavali naše pernate sosede in obzirno odkrivali skrivnostni svet ptic na območju kraškega polja s presihajočim jezerom.

Dogodkov “Skrivnostni svet ptic Cerkniškega jezera” se lahko udeležite na sledeče izbrane nedelje: 7. 5. 2023, 11. 6. 2023, 1. 10. 2023, 5. 11. 2023.

Dogodki so nastali v partnerskem sodelovanju: Muzej Cerkniško jezero, Notranjski regijski park in Anže Škoberne.  



Kristina Kebe, mag. je direktorica Zavoda za ohranjanje naravne in kulturne dediščine Jezerski hram. V Muzeju Cerkniškega jezera, že 15 let, sprejema in vodi skupine domačih ter tujih obiskovalcev. Je interpretatorka naravne in kulturne dediščine s pedagoško-andragoško izobrazbo.

Foto: arhiv MCJ

Muzej Cerkniško jezero – Interpretacijski center: www.jezerski-hram.si


Komentarji

Priljubljene objave