GOSTUJOČE PERO: NEŽA GNEZDA: NOTRANJSKI PARK NAVDUŠIL ISLANDCE

 Kerið, jezero v vulkanskem kraterju.

V začetku maja se nas je 8 dijakov 3. letnika Gimnazije Jurija Vege iz Idrije v spremstvu profesoric odpravilo na težko pričakovano pot, na oddaljeno in z naše strani še neraziskano Islandijo. Potovanje je financiral program Erasmus+. Tja smo se namenili z raziskovalno-izobraževalnim namenom, osrednja tema potovanja pa je bila biodiverziteta. 

Tektonski jarek med Evrazijsko in Severnoameriško ploščo. 

V dobrem tednu bivanja na Islandiji smo spoznali in si ogledali celo vrsto naravnih značilnosti otoka, od nastanka in geološke zgradbe, do rastja in živalstva. Na podlagi vseh pridobljenih informacij smo lahko primerjali lastnosti Slovenije in Islandije. In čeprav ima Islandija kar nekaj naravnih značilnosti, ki jih pri nas ni in so nas očarali (na primer gejzirji), smo nazadnje ugotovili, da je naša dežela precej bolj biotsko raznolika. 

Magmatske kamnine (plutonske) kamnine iz leta 2021. 

Ob številnih izletih v neokrnjeno islandsko naravo, smo si vzeli čas tudi za odkrivanje družbenih značilnosti, na primer zgodovine ribištva in kulturnega življenje Reykjavika. Kot pri vsakem Erasmus+ projektu, smo bili tudi mi dolžni izvesti predstavitve. Med našim obiskom na Islandiji smo dijakom predstavili Slovenijo, predvsem z vidika biodiverzitete, ki je pri nas res bogata. Splošni predstavitvi države sta seveda sledili predstavitvi Idrije in šole, nato pa smo se osredotočili na rastlinstvo in živalstvo. 

Slap Skógafoss.

Na koncu sva s sošolko predstavili različne oblike zaščite okolja v Sloveniji, ona Triglavski narodni park, jaz pa Notranjski park. Fotografije, moje besede in predvsem promocijski video o Notranjskem parku so s svojimi prekrasnimi posnetki med islandskimi dijaki vzbudili veliko pozornosti in navdušenja, saj ta predstavlja pokrajino, ki jim do takrat še ni bila znana.


Narodni park Þingvellir (Thingvellir).


Vulkan Fagradalsjall, ki je izbruhnil leta 2021.

Avtorica besedila in fotografij: Neža Gnezda

Komentarji

Priljubljene objave