GOSTUJOČE PERO: MIHA RAZDRIH: GRAD BO SPET POLHN!

»Tukaj bom ostal, bom že v kakšnem šotoru prespal,« je pod kupolo na prvem festivalu Plavajoči grad pred dobrimi desetimi leti, nekaj po polnoči, moški pri osemdesetih rekel svoji ženi, ko ga je hotela spraviti domov. Takrat sem začutil, da je to drugačen, poseben, edinstven dogodek. 
 
Festival Plavajoči grad je umeščen v edinstveno okolje gradu Snežnik. Foto: Tomaž Črnej

Festival Plavajoči grad (Floating Castle Festival) je predstava, ki traja 4 dni in 3 noči. Foto: Tomaž Črnej

Ta »piknik«, ki ga s somišljeniki za svoje prijatelje in vse ostale vsako leto organizira doktor lutkarstva, idejni in programski vodja tega direndaja, Matija Solce, je počasi zrasel v največji poletni festival v regiji in širše. Poznajo ga po vsem svetu. Ko so domačinko iz Kozarišč spraševali, kam gre poleti na dopust, jim je gladko odgovorila, da ne hodi nikamor, saj ves svet pride k njej, na Floating castle. V zadnjem desetletju so se pri gradu res zvrstili nastopajoči in obiskovalci z vseh strani neba. V grajski park se radi vračajo in priznavajo, da česa podobnega ne najdeš nikjer drugje. 
 
 
Oče festivala Plavajoči grad Matija Solce. Foto: Nives Pišek.

 
Plavajoči grad je mnogo več kot samo festival. Je konglomerat različnih delavnic, mobilne akademije, prostorsko prilagojenih odrov, umetniških inštalacij. Gre za nekakšno totalno gledališče v katerem obiskovalec postane del dogajanja. Festival je živ organizem, ki se prilagaja gledalcem, okolju, vremenu. Je multižanrski, saj združuje različno glasbo, performanse, lutke, gledališče.
 
 
Festival nastaja s skupnimi močni velike ekipe profesionalcev in entuziastov, njegova glava in idejni vodja pa je lutkar Matija Solce. Foto: Tomaž Črnej


 
Prizorišča predstav so zelo različna, umeščena so tudi v skrite kotičke gozda. Foto: Nives Pišek

 
Festival Plavajoči grad je primeren za čisto vse, od najmlajših do najstarejših, in vsak lahko tu najde kaj zase. Prostorsko prilagojeni odri, ki so razpršeni po grajskem parku, kljub množici obiskovalcev, ponujajo butično, osebno izkušnjo. Druženje umetnikov, glasbenikov, organizatorjev in gledalcev vedno ponudi  kaj novega, še nevidenega, nenapovedanega. Iz tega druženja se rojevajo nove skupine, predstave, projekti.

 

Plavajoči grad pooseblja množičnost izbire. Simultano odvijanje več dogodkov na več odrih obiskovalcu ponuja možnost, da je lahko zelo izbirčen. Če smo navadno navajeni na tri ali pa morda štiri odre, jih imamo tukaj kar 17! Nekateri so v gradu, drugi na prostranem travniku, tretji skriti sredi gozda in četrti ugnezdeni pod zvezdnato kupolo. Foto: Nives Pišek

V času festivala Loška dolina postane središče sveta, vrelišče ustvarjalne energije in zabave. Okolica drugače precej osamljenega bisera na robu Snežniških gozdov postane pravljičen svet, v katerem se v vsakem grmu skriva kaj zanimivega. Vsako leto k nam povabim koga, ki mi zatrjuje, da ga take in podobne stvari res ne zanimajo. »Pridi,« pravim, »boš videl, da ti bo všeč!« Ni se še zgodilo, da kdo ne bil popolnoma navdušen nad tem, kar je doživel tu. Vsi se radi vračajo in seboj pripeljejo nove in nove obiskovalce, umetnike, glasbenike. Tudi letos bo tako! 
 
Ena glavnih značilnosti Plavajočega gradu je prostorska umestitev odrov in predelava celotnega prostora v kilometrsko območje prizorišč, po katerih se porazgubijo obiskovalci.Foto: Nives Pišek

Začelo se je z vajami Etno Histeria World Orchestra, ki s koncerti po Sloveniji in tujini napoveduje začetek dogajanja pri gradu, kjer že potekajo različne delavnice. Vse je že v zraku! Na festivalu pa bo na vsaj sedemnajstih prostorsko prilagojenih prizoriščih v gradu in okolici več kot 190 skupin z vsega sveta pripravilo več kot 300 različnih dogodkov. Celodnevne delavnice za otroke, cirkus, performativna umetnost, vse mogoče zvrsti glasbe in gledališča, pa številne stojnice, na katerih boste lahko jedli, pili ali kupovali različne izdelke, je le peščica stvari, ki jih boste lahko našli pri nas. Vsega bo POLHno! Moja pravi, da je tu čista Utopija. Vzemite si čas in nas obiščite ter raziskujte in odkrijte kaj, za kar sploh še ne veste, da vas navdušuje.
 
V okolici gradu Snežnik bo 30 scenografov in prav toliko performerjev postavilo več deset vizualno-performativnih instalacij, na katerih se bodo zvrstili koncerti eksperimentalnega jazza, world fusion-a, ambientalne elektronike, punk kabareta, južnoameriških melosov, kantavtorske glasbe in drugih zvrsti. Tretjino celotnega programa predstavljajo predstave za odrasle kot tudi cirkus, akrobatika, ples in otroški program. Foto: Nives Pišek

 
Festival je priljubljen dogodek za družine, saj ponuja obilo predstav, delavnic in ustvarjalnic za otroke. Foto: Nives Pišek
 

Več o programu, festivalu in dogajanju pred njim lahko najdete na spletni strani www.floatingcastle.si in na vseh socialnih omrežjih.
 
Mi že plavamo, (pri)skoči še ti!
 
Festival Plavajoči grad pri gradu Snežnik bo letos potekal od 27. – 30. julija. V kraju Kozarišče ob gradu Snežnik.

 
Miha Razdrih med nastopom. Foto: Nives Pišek
Miha Razdrih pri festivalu Plavajoči grad sodeluje že od vsega začetka. Je prostovoljec in organizator ter vse vmes. Vsako leto na festivalu tudi nastopa, letos v predstavi Mesarica, ki bo na sporedu v četrtek, 27. 7. ob 1.00 na odru Kovačija.

Komentarji

Priljubljene objave