HIŠNO PERO: KULINARIČNO RAZVAJANJE NA FESTIVALU DOMAČE HRANE - OKUSI NOTRANJSKE DRUGIČ

Kulinarično raziskovanje je eden izmed najbolj neposrednih arobnih načinov odkrivanja skritih zakladov Notranjske. naše dežele. In prav to prinaša prihajajoči dogodek, na katerega smo že nestrpno čakali - Okusi Notranjske! Zapišite si datume 2. in 3. september 2023, saj se bodo v teh dneh odprla vrata domačih gostiln v mistični deželi Notranjski, kjer bodo vaše brbončice doživele nepozabno popotovanje.
 


 

🍴 Predstavljamo vam kulinarične dragulje Okusov Notranjske🍴

 

Turistična kmetija Strle, Osredek

 

Pri Strletovih so ponosni, da lahko svojo dejavnost opravljajo v krogu svoje družine in se vsak po sebej, s svojimi veščinami, lahko posvetijo gostu, ki pri njih je in/ali biva. Hkrati pa jim ob vsem živahnem tempu uspeva dobro gospodariti s kmetijo, kjer iz leta v leto povečujejo svoje pridelke in izdelke. Pri njih ste zato lahko prepričani, da bo vse, kar vam bodo ponudili, domače - od zelenjave, raznih žit do mesa. S svojim delom in vse več obiskovalci Strletovi dokazujejo, da je goste mogoče privabiti tudi v skrajno oddaljene vasice na Notranjskem.

Znani so predvsem po zelenjavnih jedeh in jedeh brez glutena in so zato priljubljena točka tudi za vegetarijance in tiste, ki trpijo za celiakijo. 

Okusom Notranjske so se priključili že drugič. Z idejami, kaj ponuditi gostom, ni bilo težav. Le malce bolj so se morali izuriti v postrežbi, saj mora biti gost tudi ustrezno postrežen. Tak način združevanja gostinske ponudbe je dobrodošel, saj lahko ob srečanjih pred organizacijo dogodka z ostalimi ponudniki izmenjajo izkušnje in predloge za boljšo ponudbo hrane.

Veseli bodo vašega obiska in vam že sedaj priporočajo, da si poleg menija, izberete še kozarček rujnega - rdeče vino Storia Cabernet Sauvignon ter seveda njihov domač jabolčni sok.

Dom na Slivnici



Na Slivnici pravijo, da so zadovoljni s svojo ponudbo hrane šele takrat, ko gostje zapustijo mizo nasmejani in z zahvalo. Marjana in Robert s svojo ekipo sta hvaležna domačinom, da so jih sprejeli kot svoje, čeprav prihajajo iz drugega konca Slovenije. Posebna zahvala gre ekipi, ki dela v domu, lokalni skupnosti ter Občini Cerknica za vso podporo.

Ko se kot pohodnik ali kolesar bližate Domu na Slivnici, zadiši po palačinkah z različnimi nadevi, po zavitkih in seveda nepogrešljivih enolončnicah.

V snovanju jedi za Okuse Notranjske so upoštevali lokalne sestavine in recepte. Medtem ko jih boste okušali, boste hkrati uživali v osupljivih razgledih na Cerkniško jezero, Menišijo, Vidovske hribe, na Nanos in Julijske Alpe.
 

3   Turistična kmetija Logar, Žerovnica

 

Turistična kmetija Logar, z gospo Ivanko na čelu, že od leta 1994 z veseljem sprejema goste z različnih delov sveta. Skozi njihove jedi boste okusili izročilo, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Njihova kuhinja združuje tradicionalne recepte z inovativnimi pristopi, kar vam bo pustilo nepozaben vtis. Na festivalu hrane si privoščite njihove lokalne dobrote in se osvežite s kozarčkom belega belokranjskega ali rdečo Metliško črnino vinarstva Prus. Na tem mestu naj vam prišepnemo, da je gospa Ivanka Belokranjka, poročena na Notranjsko.

S sodelovanjem na Okusih Notranjske želijo svojo ponudbo hrane predstaviti tudi prebivalcem  območja Zelenega krasa in ne samo tujim gostom. Poudarjajo, da je pomembno izpostavljati jedi, ki izginjajo oz. stare recepte, ki so bili del izročila. Gospa Ivanka se zaveda neprecenljive vrednosti teh izročil. V njihovi kuhinji se tudi zato še vedno kuha domača goveja juha z zakuho, v svojih jedeh pa radi kombinirajo tudi različno domače sadje z zelenjavo.

Vabljeni, da pridete k njim poskusit meni v času dogodka Okusi Notranjske. Nazdravite s kozarčkom dobrega vina, poskusite domač jabolčni sok in  sokove iz sirupa mete, bezga, grozdja in rdeče pese.

 

4    Kmetija odprtih vrat Levar, Dolenje Jezero


Kmetija odprtih vrat Levar se ponaša s svojo domačo dediščino in skrbjo za kmečko tradicijo. Vstopite v njihov svet, kjer boste lahko okusili pristne kmečke dobrote, ki jih pripravljajo s srcem. Njihova gostoljubnost vas bo nemudoma osvojila, njihova kuhinja pa popeljala nazaj v čas babičinih jedi. Gospodar Frenk in gospodinja Jolanda s svojo družino uživata v svojem delu, kjer se lahko povezujeta z gosti in vsemi ostalimi, ki jim je mar za kmečko tradicijo teh krajev. Levarjevi so vključeni v program didaktičnih kmetij Slovenije.

Vzemite si čas za okušanje njihovega izvrstnega domačega žganja in osvežilnih sokov. Pri njih lahko pokukate v kuhinjo, kjer je vedno na voljo sveža pečena ocvirkovka, ki jo morate poizkusiti ter sezonske lokalne jedi iz domačih pridelkov. 

Že drugič zapored se veselijo sodelovanja v programu Okusi Notranjske, saj menijo, da so našli skupno točko z Notranjskim parkom in ostalimi gostinskimi ponudniki. Pomembna jim je podpora in spodbujanje k razvijanju notranjske kulinarike.

Gospodinja Jolanda ima za vas tole sporočilo:

"Dragi naši gostje. Pridite k nam, da vam domačo južno, polno notranjskih dobrot, na mizo podam in dober tek zaželim. Štamperle domačega žganja (kar 42 različnih imam) in zeliščni sok, pa bo toplo v želodčku."

 

Notranjska hiša, Selšček

Notranjska kulinarika z izvrstnim chefom v ambientu stare, tipične notranjske hiše. 

Notranjska hiša je na tem festivalu nekaj posebnega. Ni namreč klasična gostilna, vendar pa se pri njih želijo izpopolniti tudi v lokalni notranjski kuhinji. Selščanka Nataša Mele vodi in razvija to tradicionalno notranjsko domačijo, pri čemer je njeno glavno vodilo ohraniti sestavine stare hiše, značilne za naše področje. Uspelo ji je tudi, da je hiša postala kulturni spomenik. Z družino ji je uspelo obnoviti hišo, ki jo še vedno nadgrajujejo z dodatnimi sobami in storitvami. Njihova predanost ohranjanju tradicije se odraža v vsakem kotičku te čudovite stare hiše. Njihova kuhinja je prava paleta okusov, ki izžarevajo pristnost in zgodovino. To želijo odraziti tudi s hrano. Pri čemer so najbolj ponosni na sodelovanje z izkušenim chefom Florjanom Žnidaršičem, ki je oblikoval menije za ta dogodek.

 
Notranjska hiša se nahaja v Selščku, rojstnem kraju slikarja Maksima Gasparija, in je bila nekoč stara furmanska gostilna. Po dogovoru si lahko izberete jedi, kuhane na starem štedilniku na drva. Sicer vam priporočajo krompirjeve žgance z ocvirki.
 

Gostilna Pri Stani


Gostilna Pri Stani je družinska gostilna, ki že tretjo generacijo razvaja svoje goste z izjemno domačo kulinariko. Prav letos je praznovala 40 let obstoja. Njihova ponudba nosi pristen okus Notranjske, saj se trudijo ohranjati tradicijo in kakovost. Družina Cimermančič dela skupaj že od nekdaj.
 
Obiščite jih, poskusite njihove okusne jedi ter nazdravite z vrhunskim vinom vipavskega vinarja Petriča.

Na njihovem jedilnem listu najdete jedi z notranjskim karakterjem. Najraje ponujajo domače kosilo za posameznike in skupine. Če si zaželite kaj sladkega, imajo na voljo vrsto izbranih sladic, med katerimi je že več kot desetletje najbolj znana sadna kupa.

Od Okusov Notranjske pričakujejo, da se bo povečala prepoznavnost gostilne - tako njihove kot ostalih na območju Notranjskega parka.

Mladi gospodar Franci, ki je tudi snovalec našega skupnega slogana Okusi Notranjske, vas enostavno vabi: "Prid'te na južno ob kozarčku vina vipavskega vinarja Petriča."

 

Gostilnica Domin


Gostilnica Domin je središče srečanja gostov z vseh vetrov. Njihova eko kmetija skrbi za oskrbo s svežimi lokalnimi sestavinami, ki bodo vaš obrok dvignile na višjo raven. Obiščite jih na festivalu in uživajte v čarobnosti Bloškega jezera ter domačih eko dobrot.
 
Martina Lah, gonilna sila Gostilnice Domin, Brunarice Hija ob Bloškem jezeru ter glampinga Idilia, se že 22 let trudi, da imajo vedno atraktivno gostinsko in turistično ponudbo. Zahvala gre tudi njeni marljivi ekipi.

Ko se zapeljete skozi Novo vas na Blokah, se vsekakor ustavite v Gostilnici Domin in si privoščite jedi, pripravljene z domačo govedino. Za ljubitelje brezmesnih jedi pa imajo tudi sezonsko ponudbo zelenjave.

Tako kot vsem, ki so se priključili programu Okusi Notranjske, je tudi njim pomembno, da postanejo prepoznavni kot dobra notranjska gostilna. Notranjska kulinarika se mora predstavljati na tak način, saj le tako lahko dokažemo, da imamo izbor dobre domače kuhinje.

Bločani vas nagovarjajo:

"Najprej malo rekreacije okoli jezera, na pijačo in potem še na kosilo k Dominu. Čakala vas bosta osvežilen sok iz bezga in limonske mete.

 
Prihajajoči Festival Okusi Notranjske je priložnost, da se prepustite raznolikosti in bogastvu lokalne kulinarike. Ne zamudite edinstvene priložnosti, da se poglobite v okuse Notranjske, ki vam bodo razkrili dušo te čudovite dežele. Se vidimo na festivalu notranjskih okusov!

 Tokratni notranjski kulinarični dogodek, že drugi po vrsti, bo 2. in 3. septembra. Jedli boste lahko pri sedmih ponudnikih v občini Cerknica in na Blokah, med 12. in 16. uro. Jedilniki so zelo raznoliki, primerni tudi za vegetarijance, preverite na TEJ povezavi.


Dober tek in na zdravje!

 

Komentarji

Priljubljene objave