GOSTUJOČE PERO: JOŠKO CERKVENIK: PO POTI PREPIROV IN LJUBEZNI

Tradicionalni pohod Od Šteberka do Karlovce bo letos že 10. po vrsti. Foto: NRP

Pohod, ki je pravzaprav že od svojega začetka legendaren. Rodil se je namreč iz legende o nastanku Cerkniškega jezera. Zgodbe o dveh na smrt skreganih graščakih, ki sta živela vsak na svojem gradu, Šteberškem in Karlovškem, med njima pa je bilo polje. Polje, ki je zaradi neizmerne ljubezni med sinom in hčerjo skreganih graščakov, postalo Cerkniško jezero. Ker voda v njem enkrat je, drugič pa je ni, je pot med nekdanjima gradovoma speljana tako, da se jo da prehoditi v vsakem stanju. 

Idilična pokrajina ob pohodniški poti. Foto: NRP

Kar 21 kilometrov dolga pot med današnjimi ostanki Šteberškega gradu ob vzhodnem delu jezera do zahodnega roba jezera, do mesta, kjer je nekoč stal Karlovški grad, teče ob poti, ki jo je po legendi o nastanku Cerkniškega jezera prehodil in kasneje preveslal šteberški princ, da je prišel do karlovške princese.

Ruševine Šteberškega gradu. Foto: Tekavča ograda

Pohod že od leta 2014, ko je bilo tudi ustanovljeno, organizira Turistično društvo Cerkniško jezero. Ustanovljeno je bilo z namenom povezovanja med turističnimi društvi, turističnimi delavci, sobodajalci in lokalnimi vodniki na območju Notranjskega parka, Loške doline in Blok.

Udeleženci na poti ob izkušenih vodnikih izvedo vrsto zanimivosti. Foto: NRP
 

Kot pobudnik ideje o društvu sem postal tudi njegov predsednik in kmalu smo začeli s prvimi delovnimi akcijami. Zagrizli smo v velik zalogaj, saj je padla odločitev, da se uredi in markira pohodniška pot po poti legende o nastanku Cerkniškega jezera. Po ureditvi poti smo organizirali zdaj že tradicionalen pohod od Šteberka do Karlovice, ki se vedno zgodi v mesecu septembru.

Pohodu se radi pridružijo domačini in pohodniki iz drugih delov Slovenije, saj ob organiziranem vodenju, v sodelovanju z lokalnimi vodniki, postane 21-kilometrska hoja še bolj zanimiva. Hkrati pohodnike vseskozi spremljajo panoramski pogledi na jezero, Slivnico in Javornike. V društvu ne pozabimo na okrepčevalnice ob poti, ki jih pripravijo lokalni ponudniki iz vasi, mimo katerih je speljana pot. 

Na pot opozarjajo takšni znaki. Foto: NRP
 

Za mlade družine, tudi z otroškimi vozički, in rekreativne pohodnike smo uredili tudi krajšo, 8-kilometrsko različico poti, ki se začne na Dolenjem Jezeru. Zaključek pohoda je vselej na koncu Dolenje vasi, na prireditvenem prostoru društva Lovrenc, kjer udeležence pričakata zaslužena malica in prijetno druženje.

Za otroke in mlade družine ter za manj izkušene pohodnike obstaja krajša različica poti. Foto: NRP

Na koncu poti udeležence čaka pogostitev. Foto: NRP

Društvo je aktivno v vseh štirih letnih časih. Sezono začnemo v času pustnih prireditev v Cerknici. Na pustno nedeljo iz mobilne hiške ob glavni karnevalski trasi ponujamo krofe, ocvirkovko in pijačo. Spomladi in pozimi organiziramo več manjših pohodov. Znan je Pohod štirih far (Miklavžev pohod), ki pelje proti Slivnici, do cerkvice svetega Miklavža. Pred kulturnim domom v Cerknici pa vas vsako leto povabimo na prednovoletno druženje ob kuhanem vinu, domačih sladicah in pesmi.

Današnja podoba Šteberškega gradu. Foto: Anja Turšič 

 

PODROBNOSTI O POHODU OD ŠTEBERKA DO KARLOVICE
 

 

Joško Cerkvenik je neusahljiv vir zamisli, kako bi popestrili tukajšnjo turistično ponudbo. Vseskozi je aktiven tudi na terenu in v dogovarjanju z ostalimi ponudniki v cerkniški občini. Zagovarja stališče, da se brez sodelovanja ne premakne nič.
Joško Cerkvenik, na fotografiji z županom občine Cerknica. Foto: Ljubo Vukelič

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Komentarji

Priljubljene objave