GOSTUJOČE PERO: LUKA LEBAN: MEDENA DEŽELA NA CERKNIŠKEM JEZERU

Bilo je lani, ko sem pred društvenim čebelnjakom na jezeru (Čebelarsko društvo Cerknica), v katerem imam čebele, razmišljal, kako bi svoj med ponudil turistom, ki obiskujejo Cerkniško jezero, pa tudi domačinom. Turistom, da bi lahko s domov odnesli nekaj z jezera in delili dobrote z ostalimi doma, ki teh lepih koncev niso obiskali. Domačinom, ki bi radi kupili dobrote z jezera, pa ne vedo kje, morda si stika s čebelarjem niti ne želijo, pa bi lahko do medu prišli ob katerikoli uri.

 

In tako sem se odločil, da poskusim z »retro« medomatom.

 

Ideji mora seveda slediti realizacija. Pri Andreju z Otoka, ki tudi čebelari in izdeluje panje, sem kupil manjši panj (prašilček). Žena Eva mu je dodala barve, logotip Medene dežele in že je bil medomat nared za montažo na društveni čebelnjak. 
 
Razmišljal sem, kako bi lahko čim bolj enostavno potekalo plačevanje. Poleg klasičnega gotovinskega plačila (denar v skrinjico) sem omogočil še plačevanje preko QR kode. Že naslednji dan je bil medomat opažen in med je začel potovati po svetu. 


Vse do danes je naš med potoval že na Poljsko, pa v Avstrijo, Nemčijo, Italijo, Iran, na Nizozemsko in najbrž še kam. Prav prijetno je prebrati odzive, ki jih kupci pustijo na FB strani Medene dežele. Ne morejo se namreč načuditi, da medomat deluje na zaupanje.



V medomatu je na voljo izključno med, ki so ga marljive čebele iz čebelnjaka, na katerem je medomat postavljen, nabrale v okolici. Vrsta medu v medomatu pa je odvisna od medenja medovitih rastlin v jezeru in v Javornikih. Odvisno je od letine; lahko gre za hojev ali gozdni med. Letos je na voljo hojev. Ker pa letine niso vedno obilne in se s preprodajo medu ne ukvarjam, medu kdaj tudi zmanjka in medomat do naslednje letine tako ostane prazen.

 

Poleg gozdnega oziroma hojevega medu, čebele iz prevoznih čebelnjakov naberejo tudi akacijev med na Goriškem koncu in lipov med v Baški grapi na Severnem Primorskem, od koder prihajam. Te vrste je možno dobiti na mojem domačem naslovu ter ob sobotah na tržnici v Cerknici - novembra in decembra. Na voljo pa je tudi kremni med.

 

Danes, ko mineva že več kot leto dni od ideje in realizacije, lahko potrdim, da je bil medomat dobra ideja.

 

In še misel za zaključek: "Dokler so čebele, bomo tudi mi."

 

Luka Leban je ljubiteljski čebelar. Začel je z dvema panjema, danes pa je ta številka 20x večja. Želi si, da bi v bližnji prihodnosti postalo čebelarstvo njegova »služba«. Prihaja iz Baške grape na severnem Primorskem. Za čebelarstvo ga je navdušil njegov stric Zdravko, ki je čebelarstvo prevzel od svojega očeta.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarji

Priljubljene objave