FOTOBLOG: MATEJ VRANIČ: Veselje do dela + železna volja = zmagovalna kombinacija

 


Matej Vranič, priznan slovenski fotograf in filmski ustvarjalec, se je s fotografijo začel ukvarjati dokaj pozno. Prvič je posegel po fotoaparatu šele pri svojih 25 letih, leto dni kasneje pa že prodal svojo prvo fotografijo. Sledil je mojstrski izpit in danes se Matej ponaša z nazivom fotografski mojster. Še bolj odmeven naziv - Slovenski naravoslovni fotograf leta 2017 – mu je podelila žirija mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije »Magična narava«. Za svetovno znano revijo National Geographic,  katere zaščitni znak je prav vrhunska fotografija, je pripravil več samostojnih reportaž, njegov prvi dokumentarni film »Ptice jezer, njihova vrnitev«, je prejemnik številnih mednarodnih nominacij in nagrad. O njegovi nadarjenosti, predanosti in strasti pa bolj kot vsi nazivi in nagrade najbolj zgovorno priča njegovo delo – čudovite in izvirne fotografije ter presunljivi in navdušujoči filmski posnetki.




Matej Vranič je fotograf, ki uživa pri fotografiranju narave in ljudi, prav poseben del njegovega fotografskega sveta pa zavzema fotografiranje prosto živečih živali, za katerimi je radovedno oprezal že kot otrok.




Živali pogosto fotografira zelo od blizu. Takšno fotografiranje zahteva veliko časa, izjemno vztrajnost, dobro poznavanje vedenja živali in iznajdljivost, ki meji na umetnost. Fotografija bobnarice, zvezde projekta LIFE STRŽEN, je bila posneta v Krajinskem parku Rački ribniki.


 


Za nastanek fantastičnega podvodnega posnetka vodomca z ribico v kljunu je bilo potrebnih osem dolgih mesecev poizkusov. »Ko sta Velenjsko in Škalsko jezero, kjer vodomec lovi, zamrznili, se je preselil na nezmrznjeni potoček, ki jezeri povezuje. Da sem mu nekoliko omejil lovni prostor, sem zajezil delček potoka, da je nastal zelo majhen tolmun. V slednjega sem naselil mladice zelenk, ki sem jih dobil od lokalnih ribičev. Na eni strani tolmuna sem v zemljo vkopal akvarij, v katerega sem kasneje skril fotoaparat in kamero. Ko je vodomec odkril ribice v tolmunu, je hodil na kol in z njega »skakal« po plen. Jaz pa sem v bližini postavil maskirni šotor in tako na daljavo prožil aparat, dokler ni nastala tale fotografija.«




Fotografija sove kozače je bila posneta v Zgornji Savinjski dolini, pri nas pa je doma v labirintu bukev in hoj Javornikov in Menišije. Matej Vranič nam je za naš blog zaupal, da snema nov celovečerni naravoslovno znanstveni film prav o kozači. Izšel bo prihodnje leto, poimenoval pa ga je »Bojevita kraljica noči«.




Fotografija ene izmed najmanjših vrst netopirjev na svetu, ki zraste le do 5 cm in tehta samo 10 g,  je bila objavljena v reviji National Geographic. Matej Vranič jo je posnel pri cerkvi Sv. Antona v Skornem pri Šoštanju, kjer se v zvoniku čez poletje zadržuje kolonija malih podkovnjakov, ki šteje do 120 osebkov. V naših krajih ta mini netopir prezimuje v Križni in Novi Križni jami.




V odlično sprejetemu filmu o Cerkniškem jezeru, ki je na ogled v Centru za obiskovalce, je Matej Vranič nastopil v vlogi snemalca in direktorja fotografije. Pravi, da ga je najbolj utrudilo snemanje jate žerjavov na Cerkniškem jezeru, nad katero se je spustila gosta megla. Bil jim je tako blizu, da je lahko slišal prhutanje peruti, pred sabo pa ni videl ničesar. Odločil se je, da poizkusi iz druge strani, porabil pol ure za 100 metrov hoda s celotno opremo po neugodnih kopučah, in na koncu ostal »praznih rok«.




Mateju Vraniču je Cerkniško jezero še posebej pri srcu. Je avtor petega in s tem zadnjega filma iz serije LIFE Stržen, ki je na ogled na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=yZ2ncUOwh8Q&t=26s.






                                                                Divja Slovenija - Trailer

Danes je bolj kot na fotografijo osredotočen na snemanje dokumentarnih filmov o prostoživečih živalih. Njegov večkrat nagrajeni prvi celovečerni dokumentarni film »Ptice jezer, njihova vrnitev« govori o življenju ptic ob Šaleških jezerih, drugi z naslovom »Divja Slovenija« pa predstavlja živalski in rastlinski svet petih slovenskih ekosistemov – alpskega, kraškega, morskega, gozdnega in panonskega. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi.




Matej Vranič v svoje delo vlaga veliko truda, predvsem pa tudi veliko sebe. Drži se načela, da dela fotografije in filme za ljudi. V naslednjih desetih letih se vidi pri ustvarjanju dokumentarnih filmov, takih, kot jih delajo tuje koprodukcijske hiše, pa čeprav z desetkrat manj denarja. Je optimist, ki pravi, da je veliko veselje do dela skupaj z železno voljo vedno zmagovalna kombinacija.


VSE FOTOGRAFIJE: MATEJ VRANIČ

BESEDILO: Maja Košuta


 





Komentarji

Priljubljene objave