GOSTUJOČE PERO: ALEKSANDER KOZINA: PRVI DOPPS-OV ŠTUDENTSKI TABOR

      (Foto: Aleksander Kozina)

Med 7. in 14. julijem 2023 smo imeli na slikovitem Notranjskem prvi DOPPS-ov študentski tabor. Potekal je v okviru projekta LIFE FOR SEEDS in bil zatorej pretežno botanično obarvan. Udeležilo se ga je 15 študentov, ki so bili nastanjeni v LD Zelše, pod vodstvom mentorjev pa so se odpravljali na raziskovanje Bloške planote, Cerkniškega jezera, Planinskega polja in Pivških presihajočih jezer.




              V iskanju posebnih mokrotnih travnikov Cerkniškega jezera. (Foto: Darja Kopitar)


Študentje so spoznavali rastlinsko pestrost različnih habitatnih tipov na območju, med katerimi zbujajo pozornost lepo ohranjeni suhi ekstenzivni travniki s kukavičevkami in mokrotni travniki na območjih presihajočih jezer. Poleg rastlinskih vrst so spoznali tudi postopek nabiranja semen za semensko banko in pri tem tudi zelo pridno sodelovali, saj smo v tem času nabrali več sto nabirkov značilnih travniških vrst.



Del nabirkov, ki so jih študentje pridno nabrali med taborom, pripravljenih za transport na DOPPS. (Foto: Aleksander Kozina)


Čeprav smo večino časa na taboru posvetili nabiranju semen in drugim botaničnim aktivnostim, pa je ostalo tudi dovolj časa za druge dejavnosti. Med botaničnimi tereni smo priložnostno spoznavali različne živalske skupine, kot so na primer kačji pastirji in dvoživke, v večernem času pa smo opravljali tudi mreženje netopirjev. Za najbolj zagrete udeležence (ki jih ni primanjkovalo) smo v zgodnji jutranjih urah organizirali tudi ornitološki izlet, ki pa se je zaradi izrednih vremenskih razmer končal, še preden se je zares začel. Večkrat nas je med taborom premamilo tudi Bloško jezero, v katerem smo poiskali prijetno osvežitev od žgočega julijskega sonca.



 Nabiranje semen na idiličnih travnikih Bloške planote. (Foto: Blaž Blažič)


TRANSILVANSKA PRSTASTA KUKAVICA (Dactyloriza maculata ssp. transsilvanica) – v Sloveniji sicer redka kukavičevka, ki pa je značilna za vlažne travnike Bloščice. (Foto: Blaž Blažič)



Nabiranje semen na Petelinjskem jezeru, še eni izmed prečudovitih lokacij, kjer smo uživali med taborom. (Foto: Aleksander Kozina)


Posebna zahvala pri organizaciji dodatnega programa med potekom tabora pa gre Notranjskemu parku, saj so njihovi zaposleni za nas pripravili več aktivnosti. Organizirali so predavanje o zvereh in nas zatem peljali na popis šakalov, izpeljali teren za dnevne metulje, nam predstavili njihov novi informacijski center ter nas z lojtrnikom zapeljali ob jezeru. Za prijaznost in gostoljubnost se jim še enkrat lepo zahvaljujemo!


Skupinska fotografija udeležencev in mentorjev (Foto: Damijan Denac)




                                                





Komentarji

Priljubljene objave