HIŠNO PERO: MAJA KOŠUTA: NOČ ČAROVNIC

 

Slivnica je še iz časov Valvasorja poznana kot zbirališče “coprnic” v Coprniški jami, ki se nahaja pod samim vrhom Slivnice. (Foto: Žan Kafol)


Da so naši kraji dobro založeni s coprnicami, je splošno znano – o tem je pisal že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske. Večina Slovencev povezuje Cerknico, Slivnico in njeno okolico s čarovnicami, ki najbolj zablestijo v pustnem času; rade vreščijo po ulicah, plešejo prav posebne coprniške plese, letijo po zraku na brezovih metlah in rade zakuhajo, poleg coprniških napojev, tudi kako nevihto.



Razglednico »Ples čarovnic« je izdalo Turistično društvo Cerknica v propagandne namene leta 1964, ko je bil odprt Dom na Slivnici, po domače »hotel«. Sliko na razglednici je narisal Lojze Perko, odličen slovenski krajinar in slikar, po rodu Notranjec.

(Vir: https://stareslike.cerknica.org/2012/06/15/1964-cerknica-ples-carovnic/)


Sicer so slivniške coprnice dejavne skozi vse leto in so krive za večino tegob našega vsakdanjega življenja. Sploh se več ne skrivajo, kot včasih, vse več jih je, vse bolj so organizirane, urejeno imajo kulturno življenje, skrbijo za podmladek. Postale so že tako naraven del našega življenja, da nas sploh več ne presenečajo.



Coprnica Uršula je bila prvi veliki pustni lik, ki si ga je zamislil akademski slikar in učitelj likovnega pouka iz Cerknice Maksimiljan Rot. Cerkniški pustarji so jo izdelali leta 1978. V dolžino meri 12 metrov, v višino pa kar 3,8 metrov.

(Vir: https://stareslike.cerknica.org/2018/02/10/1977-cerknica-povorka-na-placu/)


Coprnica Liza je nastala leta 2012. Kreiral jo je akademski oblikovalec vizualnih komunikacij iz Unca, Martin Petrič. Naredil jo je višjo od mame Uršule (v višino meri kar 5 metrov), pa še ena stvar je pri Lizi drugačna; ima kar dve grbi, ki pa sta nameščeni na ravno pravih mestih, zato je vedno burila moško domišljijo. (Vir: Kako se je kalilo jeklo, Priloga časopisa ob štiridesetletnici Pustnega društva v Cerknici)


Na noč čarovnic, ki jo preostanek Slovenije praznuje zadnji dan v oktobru, postavijo slivniške coprnice metle v kot in si privoščijo miren večer v Coprniški jami na vrhu Slivnice. »Na ta uvožen ameriški praznik pa ja ne bomo plesale!« Coprnica Liza, prvorojenka matere Uršule in ženska sodobnih nazorov, ki je redna udeleženka kongresov čarovnic po vsem svetu (in bi rada plesala tudi na ta dan), druščino rada pouči o njihovi zmoti: »V resnici ima »noč čarovnic« korenine v poganskih verovanjih, v keltskem praznovanju Samhain. Kelti pa so živeli tudi pri nas. In na ameriška tla so praznovanje v 18. stol. zanesli priseljenci. Zdaj, dve stoletji kasneje, prihaja praznovanje nazaj, le zakaj tako vihate svoje dolge, kljukaste nosove?«

Razlaga in pripoveduje…o pestrem programu Praškega Halloween festivala, pa kaj je novega v Londonu in New Yorku, pa kako so se v Hexenwasser parku v sosednji Avstriji, kjer čarovnice prav tako ne marajo tega praznika, odločili vsaj za praznovanje v tednu pred praznikom…Kmalu je nobena coprnica več ne posluša in, tako kot vedno, obvelja beseda mame Uršule. Coprnice se zgodaj odpravijo spat.

…le sem pa tja se kakšni neposlušnici uspe izmuzniti ven na zabavo. Letos so tri opazili na gradu Šteberk in baje so se iste tri kasneje pojavile v gostišču En Krajcar. Eno so videli leteti nad Slivnico, ena pa je bila opažena pri Centru za obiskovalce Cerkniško jezero, kako kuka skozi šipo.


Društvo ljubiteljev Križne jame in Kmetija z nastanitvijo Tekavča ograda sta tudi letos na noč čarovnic, 31.10.2023, organizirala pohod z baklami do gradu Šteberk. To je bil že 8. pohod zapovrstjo, ki tako postaja tradicionalni dogodek v občini Cerknica. Udeležilo se ga je več kot 60 pohodnikov, številne prijave pa je organizator žal moral zavrniti zaradi zapolnjenosti razpoložljivih mest. Na vrhu hriba je izletnikom ponagajalo vreme, ki so ga zakuhale tri slivniške coprnice. (Foto: Gašper Modic)



Gostišče En Krajcar je v soboto, 28.10.2023, priredilo zabavo za noč čarovnic, ki ga oglašujejo kot najboljši Halloween party na Notranjskem. Za nor žur je poskrbela skupina Gentlemeni iz Cerknice. Žal nismo uspeli dobiti nobene fotografije iz zabave; po obisku treh čarovnic so namreč vse čudežno izginile iz telefonov. 

(Vir: https://hunthalloween.com/event/halloween-party-en-krajcar-eid4a7ddkt3i2)



V Cerknici so čarovnice zelo iskani suvenirji, še posebej čarovnica, ki jo je izdeloval cerkniški slikar Maksimiljan Rot (na sliki levo). Na žalost obstaja le še par primerkov »Rotove« čarovnice, ki jih ljudje skrbno hranijo doma, nadomestile pa so jo čarovnice izpod rok Lize Vipotnik (na sliki desno zgoraj), ki so na voljo v večjih in manjših izvedbah. Poleg Lizinih krasnih lutk so v Centru za obiskovalce Cerkniško jezero na voljo tudi majhne čarobnice Erike Felicijan (na sliki desno spodaj). (Foto: Maja Košuta, Miha Jernejčič)



Nekateri zaposleni v Notranjskem parku praznujemo noč čarovnic. Tina je izdelala strašljivo bučo, katere obraz je narisal njen triletni sin Matej. Maja in njena triletna Hawa sta se preoblekli v čarovnici. Evina starejša hči Ala je vztrajala, da gre z mamo in sestrico na sprehod s čarovniškim klobukom na glavi in lanterno v roki. (Foto: Maja Košuta, Mea M. Batis, Eva Kobe, Tina Klemenčič)





                            Naša Tjaša, dežurna čarovnica na noč čarovnic. (Foto: Tjaša Sterle)



Urška in Eva sta se zabavali z izrezovanjem buč. Ta običaj izhaja iz irske legende o domišljavem in skopuškem Jacku, ki je z zvijačo pretental hudiča. Slednji je Jacka za kazen obsodil na večno tavanje v temi, kjer si lahko pot osvetljuje le z žerjavico v izdolbeni repi. Kristinina sinova sta se našemila v izvirni strašljivi maski in strašila po hiši. Maja je svoji hčerki Hawi na noč čarovnic brala pravljico priznane avtorice Julie Donaldson »Bi se gnetli na tej metli?«. Priporočamo! (Foto: Eva Kobe, Kristina Anzeljc, Urška Modic)




Komentarji

Priljubljene objave