GOSTUJOČE PERO: HELENA BAVEC: AKCIJA VARUHI DVOŽIVK CERKNIŠKEGA JEZERA »CUPRNŠKE ŽABE«

 

Hvala vsem prostovoljcem Varuhom Dvoživk Cerkniškega jezera, da vztrajno že 5 let omogočamo preživetje in varnejšo paritveno selitev dvoživk ob Cerkniškem jezeru. Pionirki reševanja, Helena Bavec in Veronika Pavlič, sta si bili druga drugi močno v podporo, saj so bila začetna leta reševanja dvoživk zelo zahtevna. Dolžina cest, preko katerih se selijo dvoživke, je zelo dolga, vsaj 8 km, velikokrat smo se zgrešili z dvoživkami zaradi spremenljivih vremenskih razmer.


Rešeni noseči samici zelene rege. (foto: Slavica Mlakar)


S pomočjo ekipe Notranjskega parka pod vodstvom Rudija Kraševca pa je akcija pridobila na učinkoviti organizaciji reševanja in razporejanja prostovoljcev na terenu. Rezultat tega sodelovanja in vedno več prostovoljcev je visok poskok rešenih dvoživk.



 

Akcija Varuhi Dvoživk Cerkniškega jezera je postala zelo uspešna zaradi izrednega timskega dela in sodelovanja, optimističnega spodbujanja, vztrajnosti in dobre fizične kondicije prostovoljcev na terenu, saj še vedno rešujemo samo z vedri. V pomladi 2023 smo rešili 8.390 dvoživk, kar nas je uvrstilo po številu rešenih dvoživk  na 3. mesto v Sloveniji. Letošnja akcija je bila prepoznana tudi s strani župana Občine Cerknica, Marka Ruparja, ki je iniciativi reševanja dvoživk podelil bronasto občinsko priznanje.


Letošnja podelitev bronastega taborskega priznanja občine Cerknice, ki se podeljuje za izjemne uspehe in dosežke, pomembne za občino.  (foto: Ljubo Vukelič)


Kljub temu, da smo rešili na tisoče dvoživk z vedri, je ta oblika reševanja zasilna, število povoženih dvoživk je še vedno visoko. Pomemben naslednji cilj varovanja dvoživk Cerkniškega jezera je nabava originalne premične zaščitne ograje za dvoživke. Z zaščitno ograjo preprečimo dvoživkam, da se znajdejo direktno na cestišču, in reševanje ob ograji postane skoraj 100% učinkovitejše in varnejše za vse - dvoživke, prostovoljce in voznike. Taka ograja je trajna in je primerna za večletno uporabo.


                        Otroci prostovoljci Varuhi dvoživk Cerkniškega jezera. (foto: Helena Bavec)



Soočamo se tudi s problemom, kako bomo reševali pupke. V zadnji sezoni reševanja sta dve prostovoljki  samo v enem večeru v pičlih 2,5 h na odseku Goričice - Gorenje jezero našteli na cestišču preko 750 navadnih pupkov, od tega sta jih uspeli rešiti le polovico. Število povoženih pupkov je bilo presenetljivo visoko, glede na to, da je bilo v času reševanja zelo malo prometa. Žal predvidevamo, da en voznik z eno vožnjo povozi veliko število pupkov.



                                             Rešeni navadni pupki. (foto: Helena Bavec)

 

S prostovoljno akcijo Varuhi Dvoživk Cerkniškega jezera omogočamo tako dvoživkam kot tudi  celotnemu naravnemu okolju Cerkniškega jezera in lokalnemu prebivalstvu varnejšo, življenjsko bolj bogato, raznoliko in zdravo prihodnost. 


Helena Bavec prihaja iz Loške Doline. Po izobrazbi je uni. dipl biologinja. Naravovarstvenica in inštruktorica pilatesa zelo uživa v naravi in gibanju.  Večkrat na teden se je zvečer vozila iz vadb domov in spomladi v solzah spremljala tragične prizore množičnih povozov dvoživk ob Cerkniškem jezeru. Odločila se je, da bo stopila v akcijo in organizirala reševanje življenj dvoživk.




Komentarji

Priljubljene objave