HIŠNO PERO: MAJA KOŠUTA: GUŠTI & TOMI 1NA1

 


Pretekli mesec smo v Kulturnem domu Cerknica gostili dva izmed najbolj popularnih slovenskih glasbenikov, Tomija Megliča, frontmana skupine Siddharta, in Miha Guština, nekdanjega člana skupine Big Foot Mama, zdaj samostojnega izvajalca. Njun izjemen akustični koncert je splet komadov, ki sta jih napisala sama, izjemen pa je tudi komični dialog, ki ves čas koncerta teče ob kozarčkih »šabese in kokte« in je rdeča nit intimnega, na trenutke ganljivega, predvsem pa zabavnega večera.


                                            Tomi Meglič, pevec in kitarist skupine Siddharta

    


                                        Miha Guštin – Gušti, kitarist, tekstopisec in skladatelj 


Domiselne šale sta glasbena kolega zbijala na račun slivniških čarovnic in Cerkniškega jezera,  nekdanjega managerja Big Foot Mame, Cerkničana Zdravka Topleka, prelitega alkohola v zloglasnem B baru, pretepanja policajev kot načinu preživljanja prostega časa v Cerknici in še in še…Najbolj pa so »zažgale« tiste šale, ki sta jih prvaka slovenskega koncertnega rocka stresala na svoj račun. Tomi baje ne ve, kje točno se nahaja Cerkniško jezero in je tudi sicer še kar slabo podkovan v geografiji, Gušti pa, sicer dober poznavalec slovenskih naravnih lepot, priznava, da ga bega logika na novo nastalega kapitalizma. Komad Moje sanje (v refrenu »moj planet«) je napisal namreč v upanju, da ga pokliče Planet TV, pa klica nikoli ni dočakal.


9.11.2023, Kulturni dom Cerknica: GUŠTI & TOMI 1NA1

SiTi teater s serijo vrhunskih intimnih koncertov 1NA1 ponuja glasbene dialoge avtorjev in izvajalcev, ki so le redko skupaj stali na odru. Tomi in Gušti sta s svojim 1NA1 prvič nastopila decembra 2020.



Ker je po koncertu čas za oboževalce (beri oboževalke), ki si želijo svoja idola pozdraviti, jima čestitati, dobiti avtogram ali se z njima fotografirati, je bil čas, namenjen mojim vprašanjem, pičlo odmerjen. Pogovarjala sem se z Guštijem, osredotočila pa sem se samo na ključna vprašanja, ki zanimajo naše bralce.  




Najlepši spomin na Cerkniško jezero?

Star sem bil kakih 11, 12 let.  Z očetom sva na Cerkniškem jezeru srfala.

 

Kaj meniš o renaturaciji vodotokov na Cerkniškem jezeru? Je to prava pot?

Po vsej verjetnosti renaturacija je prava pot…Nisem seznanjen tako natančno s to stvarjo, ampak iti naproti naravi je vedno prava pot. 

 

Kakšen dil sta sklenila s slivniškami čarovnicami, da na koncertu ni šlo prav nič narobe?

Pred in po koncertu sva jih obiskala na skrivnem mestu nekje na Slivnici ... kaj vse se je dogajalo bom zadržal zase, saj veste, včasih so jih sežigali na grmadah ...;)

 

Ali bi te zanimala promocija varstva narave skozi glasbo?

Glasba je v osnovi naravna stvar, vzpodbuja čustva ... če ustvarjaš glasbo, ohranjaš naravo.

 

Plani za 2024?

Koncert v ljubljanskih Križankah 19.9.2024 ob 40 letnici mojega glasbenega udejstvovanja. Vabljeni!




VSE FOTOGRAFIJE: VALTER LEBAN


Komentarji

Priljubljene objave